Source: BBC PERSIAN.COM
به روز شده: 17:32 گرينويچ - شنبه 08 ژوئيه 2006 - 17 تیر 1385
درخواست ميانجيگری از يونسکو برای جلوگيری از حراج لوحه های باستانی
دولت ايران از سازمان علمی و فرهنگی ملل متحد (يونسکو) خواست تا برای جلوگيری از حراج لوحه های باستانی گلی ايرانی در آمريکا مداخله کند.
دادگاه فدرال ايالت ايلی نوی آمريکا روز 28 ژوئن گذشته (هفتم تير) حکم داد که آثار تاريخی متعلق به دولت ايران که در دانشگاه شيکاگو در ايالت ايلی نوی به امانت گذاشته شده است حراج شود تا از درآمد حاصله به خانواده های پنج شهروند آمريکايی که نه سال پيش در انفجاری در بيت المقدس جان باختند غرامت پرداخت شود.
گروه فلسطينی حماس که مورد حمايت ايران است در آن زمان مسئوليت اين بمبگذاری را که در بازارچه ای در بيت المقدس رخ داد به عهده گرفت و اکنون دادگاه فدرال ايالت ايلی نوی با مسئول شناختن ايران حکم داده که از از محل داراييهای دولت ايران در آمريکا به خانواده های قربانيان غرامت پرداخت شود.
دولت ايران رسماً به اين حکم اعتراض و اعلام کرده که به مراجع داوری بين المللی شکايت خواهد کرد.
دانشگاه شيکاگو هم نسبت به حکم دادگاه اعتراض و درخواست تجديدنظر کرده است.
به گزارش تلويزيون ايران، اسفنديار رحيم مشايی، رئيس سازمان گردشگری و ميراث فرهنگی ايران نامه ای به دبيرکل يونسکو نوشته و از او خواسته است برای جلوگيری از قطعی شدن و اجرای حکم دادگاه آمريکايی اقدام کند.
احمد جلالی، نماينده ايران در يونسکو نيز به تلويزيون ايران گفته که رأی دادگاهی آمريکايی ناقض پيمانی بين المللی است که اعضای يونسکو، از جمله آمريکا را موظف می سازد تدابيری اتخاذ کنند تا از ورود، صدور و انتقال مالکيت غيرقانونی اموال فرهنگی و آثار باستانی کشورهای عضو جلوگيری شود.
به گفته وی، آمريکا به عنوان عضو يونسکو موظف است، از مالکيت ايران بر اموال فرهنگی و تاريخی خود صيانت کند.
گيل استاين، مدير مؤسسه خاورشناسی دانشگاه شيکاگو که لوحه های گلی ايرانی در موزه آن نگهداری می شود نيز در نامه ای به رئيس سازمان گردشگری و ميراث فرهنگی ايران، اين لوحه ها را مجموعه تحقيقاتی غيرقابل جايگزينی خوانده و تأکيد کرده که به نبرد حقوقی برای نقض حکم دادگاه ادامه خواهد داد.
لوحه های مزبور که گلنوشته هايی به خط ميخی است به دوران داريوش اول، شاهنشاه هخامنشی يعنی بيش از دوهزارو پانصد سال پيش تعلق دارند در سال ۱۹۳۷ميلادی به دست باستانشناسان آمريکايی در تخت جمشيد کشف شده و از آن هنگام به عنوان امانت در اختيار دانشگاه شيکاگو هستند.
مؤسسه خاورشناسی دانشگاه شيکاگو دو سال پيش سيصد لوحه گلی هخامنشی را به ايران بازگرداند.
اين گلنوشته ها به زبان عيلامی و خط ميخی و حاوی اطلاعاتی درباره زندگی روزمره نظير جيره روزانه کارگران و دستمزد آنها هستند.
همچنين نام سرزمينهايی که اين کارگران، از جمله مصر و هند و يونان از آن آمده بودند و در آن زمان بخشی از شاهنشاهی عظيم ايران بود در اين لوحه ها ثبت شده است.
ابعاد اکثر اين لوحه ها از اندازه يک کارت اعتباری تجاوز نمی کند و هر کدام از آنها مربوط به يک مورد معامله می شود.
دانشگاه شيکاگو در سال 1951 نيز بيش از 37 هزار عدد از اين الواح را به ايران بازگردانده بود.
Suzanne Behnam